Treball de recerca: L’estat actual de Linux envers Windows

Marc Tenés Moya, un noi que vaig conèixer a l’Apalankada Party 2005 de Vila-seca, ha acabat el seu treball de recerca “L’estat actual de Linux envers Windows” obtenint una qualificació de 10 segons explica NeiL (enhorabona Marc).

El treball està realment molt bé i val la pena donar-li un cop d’ull, personalment m’ha fet gràcia veure la entrevista que em va realitzar i m’ha sorprès perquè ha quedat bastant bé (va ser oral i per tant, la transcripció no és literal, Marc l’ha retocat per a que quedi millor). Adjunto l’entrevista aquí mateix, donat que em fa il·lusió (gràcies Marc!):

– Quan vas començar a interessar-te pels ordinadors i l’informàtica?

Al voltant dels 14 anys, moment en el qual el meu pare em va comprar un ordinador de segona ma, i a partir d’aquest moment va ser quan vaig començar. Tot i això, ja havia fet alguna cosa a l’escola prèviament a l’assignatura d’informàtica, però no sabia si realment m’agradava o no.

– Quan vas començar a desenvolupar aquest interés pel programari lliure?

Aproximadament l’any 1998 o 1999, i va sorgir una mica com a casualitat. La meva entrada en el món del programari lliure va ser completament tècnica, o sigui, vaig sentir a parlar sobre Linux mentre estava de vacances a Madrid, i en un quiosc vaig veure una revista sobre Linux i vaig decidir comprar-la. A partir d’aqui vaig començar a provar Linux i més tard vaig descobrir tota la filosofia que l’envolta.

–Com va sorgir la idea de crear l’associació GPLTarragona?

Des que vaig entrar a la universitat, es deia que feia falta un grup que pogués ajudar a usuaris nous a al món del programari lliure. Vaig estar pensant-ho durant un temps, però em faltava trobar gent interessada en aquest projecte. El 2003 vaig trobar Jonathan, un company ja iniciat en Linux, al qual vaig comentar-li la idea, la qual li va semblar bé, i ens vam aventurar a veure què sortia.

– Quins són els objectius de l’associació?

En primer lloc, difondre la idea del programari lliure a tota la província de Tarragona i fer-lo arribar al màxim nombre de gent. No ens volem centrar només amb Linux, però avui dia és el més significatiu.

– Quin tipus d’activitats heu dut a terme en relació amb els vostres objectius?

Fem conferències, cursos, i intentem assistir a totes les lan parties que ens conviden.

– Us ha costat gaire donar-vos a conèixer dins del món del programari lliure?

Sí i no. Dins del món del programari lliure, si fas coses i et mous, et descobreixen, o sigui, la gent et troba fàcilment sobretot per internet. Això ha estat propiciat gràcies a la gent que tenim és molt activa, escriu molts articles tècnics, i fins i tot moltes vegades busques quelcom relacionat amb el programari lliure en un buscador i surt la nostra pàgina web.

– Teniu algun objectiu fixat a llarg termini?

Ens hem plantejat fer unes jornades de programari lliure a Tarragona, ja que no s’han fet mai, però és quelcom que tenim pendent.

– Heu pensat mai en dissenyar una distribució pròpia?

Es va parlar quelcom relacionat amb la universitat, però al final no va sortir. Considerem que ja hi ha moltes distribucions per escollir.

– De quina manera respon aquella gent que no sap res de Linux quan dones xerrades o conferències?

En general la gent mostra bastant interés i els agrada la filosofia del programari lliure. Hi ha dos perfils de persones: els uns, que estan treballant i tenen molts dubtes en quan a com fer negoci, i els altres, aquella gent que acaba provant Linux. En general la gent queda força contenta, però encara es poden trobar parts en les que els resulta una mica difícil, com pot ser configurar alguna peça del maquinari de l’ordinador.

– Creus que Linux encara és un món desconegut pels usuaris mitjans?

Sí, ja que encara em trobo amb gent que encara no sap què és el programari lliure. Possiblement alguns d’ells han sentit a parlar algun cop de Linux, però no saben ben bé què és, i aquesta manca de coneixement també comporta manca d’interés.

– Quina creus que seria la manera de fomentar més l’ús del programari lliure?

Crec que és bàsic començar per l’àmbit educatiu. Per exemple, no s’hauria d’ensenyar a utilitzar el programa Word, sinó a utilitzar un processador de textos, ja que hi ha altres alternatives lliures com són OpenOffice que es poden utilitzar de la mateixa manera. A l’administració també és molt important que s’utilitzi programari lliure, ja que gestionen dades privades dels ciutadans, i per tant, el deure de l’administració és donar una certa seguretat a aquestes dades, i amb programari privatiu això no es pot garantir mai. En conclusió, seria implantant-lo a l’educació, l’administració, i segurament les empreses també s’hi afegirien.

– Creus que hi ha suficient implicació per part de l’administració en aquest àmbit?

Des que està el tripartit, en un principi semblava que hi havia bones intencions, però sembla que tot va com molt lent.Encara es necessita més força i més èmfasi en aquest sector.

– Veus viable la substitució del programari privatiu per programari lliure en l’àmbit eduactiu?

Sí, totalment, no hi veig cap problema.

– Quin consell donaries donaries a algú que té intenció de migrar de Windows a Linux?

Primerament, que ho faci poc a poc, sense pressa. El que no s’ha de fer és dir “Estic fart de Windows, es penja i m’entren virus, per tant, esborro Windows totalment i instal·lo Linux”.El que passa és que migrar a Linux suposa quelcom completament nou, i els inicis són difícils.En resum, el consell seria tindre sentit comú i anar poc a poc.

– Com veus la política de màrqueting duta a terme per Microsoft i què opines dels estudis fets per Microsoft que conclouen que Windows supera Linux?

Qualsevol persona que tingui una mica de sentit comú i vegi aquests estudis que estan financiats per la pròpia empresa Microsoft, evidentment no poden anar en contra. I pel que fa a les campanyes publicitàries i de màrqueting, està clar que juguen a desinformar, no és precisament el lloc més objectiu que podem trobar.

– Què opines sobre la seguretat i l’estabilitat de Windows?

Doncs el que tothom sap, que no és tot el bó que podria ser.

– I dels arxius espia, vulnerabilitat envers els virus i els forats de seguretat que té ?

Per una banda hi ha el problema que el codi no és obert, no tothom pot veure el codi i per tant no podem demostrar les fallades de seguretat. De vegades trobem que Microsoft coneix algunes d’aquestes fallades de seguretat, possiblement passa un mes i encara no s’ha arreglat. En canvi, en el món de Linux, com és públic i tothom sap que existeix, la gent treballa per solucionar-ho.

– Creus que Microsoft s’està quedant estancat i que Linux comença a guanyar-li terreny?

Sí, guanyem terreny, però molt poc a poc, ja que Microsoft està molt consolidat. El millor és tindre , paciència, i com he comentat anteriorment, les migracions s’han de fer poc a poc.

– Què opines de les noves llicències Shared Source de Microsoft?

En principi sembla que és una bona iniciativa, perquè fins i tot la Free Software Foundation ha donat una primera ullada dient que podrien estar dins de la definició de programari lliure, però tal i com diu aquesta, el fet de crear noves llicències no aporta res, sinó el que és important és que crein programari lliure sota llicències lliures ja existents.

– Creus que Linux és prou madur ja com perquè sigui un sistema operatiu orientat a l’escriptori?

T’ho diré amb un exemple: a casa meva, a l’ordinador de sobretaula hi tinc Linux, i la meva mare que mai ha utilitzat un ordinador utilitza l’escriptori per mirar el correu electrònic, navegar per internet, i fa el que vol sense cap tipus de problema. Possiblement el que és més complicat és la configuració, però una vegada configurat, és molt senzill.

– Creus que un usuari mitjà pot experimentar gaire dificultats a l’hora de migrar a Linux?

Ho pot fer, però és convenient que tingui el suport d’algú amb coneixments. Per això, a la nostra associació tenim una llista de correu on es pot buscar informació. Als cursos veiem que hi ha gent que té un nivell molt bàsic de coneixements sobre Linux però que podria migrar, però amb l’ajuda d’algú experimentat.

– Comparat amb Windows, quin grau de seguretat, estabilitat i fiabilitat.- trobem a Linux?

Crec que és incomparable. A Linux pots trobar tota la seguretat possible, i diguem-ne que avui dia és el màxim nivell de seguretat.

– Com creus que anirà evolucionant el programari lliure en la societat al llarg dels pròxims anys?

Crec que hi haurà una convivència entre el programari lliure i el programari privatiu, però sobretot crec que serà important que les aplicacions que s’anomenen “horitzontals”, és a dir, les aplicacions que són genèriques i útils per tothom com pot ser el sistema operatiu, la suite ofimàtica OpenOffice, etc… m’imagino que tota aquesta base serà completament lliure d’aqui uns anys i tothom estarà utilitzant programari lliure, però encara podrem trobar programari privatiu de temes molt específics, o sigui que hi haurà una mena de convivència. Per exemple, si algú prova l’última versió de la suite ofimàtica OpenOffice, veurà que no té res a envejar a l’Office de Microsoft.

4 thoughts on “Treball de recerca: L’estat actual de Linux envers Windows

  1. Hola Sergio, gràcies pel teu comentari sobre el Treball de Recerca, me n’alegro que us hagi agradat. Tal i com li vaig dir a NeiL, he intentat fer-lo el millor possible tot i que fa relativament poc temps que estic en aquest “mundillo”.

    Ens veiem a la conferència de l’Stallman :).

    (Per cert, esborra el primer comentari, s’ha colat sense voler abans d’acabar-lo d’escriure.)

  2. Leo desde hace tiempo tu blog desde mi lector rss y he aprendido mucho del mismo, pero hay veces que me interesan temas pero segun veo algunas veces escribes en catalan, no estoy seguro… pero no le entiendo.

    Gracias

  3. Sí, a veces escribo en Catalán. Siento que no puedas entenderlo, aunque esos posts suelen estar bajo la categoria “Catalan” por tanto se pueden diferenciar.

  4. Hola, m’agradaria dir-te aixó del linux, jo també crec que hauria de tenir més éxit en l’àmbit tecnologic perquè és un programari lliure molt sofisticat, i que si em pots explicar una mica el que vas fer en el teu treball, (es que no ho he entés gaire XD) gracies i sobretot felicitats.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *